Fluktuációs ráta csökkentése, tehetségmegtartás
Fluktuációs ráta csökkentése, tehetséges és tapasztalt szakemberek bevonzása és megtartása

Az MVM Csoport legfontosabb és legértékesebb erőforrása az elkötelezett, professzionális munkavállalói csapat. Kollégáink Magyarország energiarendszerének működtetésében és ellátásbiztonságának megteremtésében kulcsszerepet töltenek be, így a tehetséges és tapasztalt szakemberek bevonzása és megtartása kiemelt célunk.

A tehetségek bevonzása érdekében – az állásbörzéken, szakmai rendezvényeken való rendszeres megjelenés mellett – számos közép- és felsőoktatási intézménnyel alakítottunk ki stratégiai kapcsolatot. Az MVM Energetikai Ágazati Képzőközpont Nonprofit Kft. megalapításával az MVM Csoport 2021-től részt vesz a duális szakképzésben, valamint létrehoztuk az MVM Watt.s Up Közösséget, amely szakmai és csapatépítő programokat kínál a cégcsoporttal kapcsolatban álló egyetemistáknak. Onboarding programunk pedig abban segít, hogy az új kollégák minél hamarabb beilleszkedhessenek és aktív, értékes tagjává váljanak közösségünknek.

Az MVM Csoportban a fluktuációs ráta a 2021-ben mért 10,7%-os értékhez képest 2022-ben 8,7%-ra csökkent, míg 2023. első félévében 4,5%-os (12 havi gördülő 9%) mértéket mutat. Annak érdekében, hogy a jövőben is moderált értéket mutasson a távozó munkavállalók aránya, komplex programcsomagot működtetünk. 

Ennek része tehetségmenedzsment, melynek keretében a szakmai és vezetői karrierutak mentén szakmai képzésekbe, kompetencia- és vezetőfejlesztési programokba vonjuk be a jól teljesítő és magas tanulási potenciált mutató munkatársakat, valamint támogatjuk a vállalati szintű utánpótlás- és tudástranszfer kezdeményezéseket. Meghonosítottuk a visszajelzés kultúrát, melynek keretében a SuccessFactors rendszer már nem csak a „hivatalos”, évente kétszer zajló teljesítményértékelő beszélgetéseket támogatja, hanem folyamatosan adhatnak egymásnak visszajelzést akár különböző szervezetekben dolgozó kollégáink is, valamint az idei évben megvalósított fejlesztésnek köszönhetően már 360 fokos visszajelzésre is lehetőség nyílik.

Tudjuk azonban, hogy a jó teljesítményhez fontos a kollégáink munkakörülményeire, egészségiállapotára és jóllétére is figyelmet fordítani, amibe számunkra a családok támogatása és a nehéz helyzetbe került munkatársaink támogatása is bele tartozik.

Well-being csomagunknak többek között része a magán egészségbiztosítási csomag, a rendszeres, ingyenes egészségügyi szűrővizsgálatok, az MVM Sportegyesület szervezésében pedig az aktív életmód támogatása. A kisgyerekes családok igényeinek megfelelően Pakson és Budapesten bölcsődét, illetve óvodát is üzemeltetünk, az MVM által szervezett, vagy támogatott nyári táboroztatási programjainkon pedig idén több mint 1500 gyermek vett részt. A nehéz élethelyzetbe került aktív és nyugdíjas kollégáknak, hozzátartozóknak a MVM a Rászorulókért Alapítvány nyújt segítő kezet.

Munkatársaink visszajelzése alapján az egyik legfontosabb megtartó erő azonban maga az MVM Közösség: ezért számos programot szervezünk munkatársaink számára a csapatépítéstől a családi napokig, valamint szabadnappal is támogatjuk az önkéntes tevékenységeket.

Büszkék vagyunk arra, hogy a tehetséges, tapasztalt munkavállalók bevonzását és megtartását célzó akcióink éppoly sokszínűek, mint az MVM Csapata, és arra törekszünk, hogy a kollégáink igényeit, ötleteit figyelembe véve folyamatosan fejlesszük, megújítsuk programjainkat.